úterý 30.7.2013

Vždy jednou za dva roky se koná Olympiáda dětí a mládeže, nad kterou drží patronát Český olympijský výbor. Je to velká akce, která opravdu svými rozměry připomíná Olympijské hry. závodí se téměř ve všech olympijských sportech, závodníci reprezentují svůj kraj a získávají pro něj body do celkového součtu, bydlí v olympijské vesnici, prostě, jako pravá olympiáda. Letos se hostitelství ujal Zlínský kraj a tento sportovní festival se konal od 23. do 28. června.
Mezi všemi sporty nesměla chybět ani královna sportu- atletika. Mohli zde závodit pouze mladší a starší žáci, kteří byli ještě rozděleni podle pohlaví, takže celkem za Prahu mohly jet jen 4 družstva po 8 závodnících, kdy každý závodník mohl na závěrečných Hrách nastoupit ve 2 disciplínách, na které ale bylo nutno projít kvalifikačním závodem. Konkurence byla veliká. Jistotu Olympiády zajišťovalo jen vítězství, někde i druhé místo. Kvalifikace proběhla 9. května na Děkance. A my jsme byli u toho.
Měli jsme několik adeptů, kteří by mohli pomýšlet na reprezentaci Prahy. Velkou naději na kvalifikaci měl starší žák Dominik Dlouhý na trati 60m. I když si zlepšil osobní maximum na 7,62, doběhl na 3. místě, což na kvalifikaci nestačilo. V mladších žácích na stejné trati běžel i Michla Hošek, ale s časem 8,64 skončil 5. V dálce zkoušela své štěstí starší žákyně Adéla Slámová. Bohužel 444cm stačilo jen na 9. míso. Ve stejném sektoru zkoušel projít znovu Michal Hošek. 448cm stačilo na 3. místo. Je to škoda, protože zaostal o 20cm za svým osobákem, který by mu ke kvalifikaci stačil. na startu 300m se opět představila Adéla. Zlepšený osobní rekord 49,27 znamenal jen 8. místo. Těsně za ní skončila Kateřina Špačková s časem 49,40.
Ve skoku vysokém starších žákyň bojovala Petra Melicherová. Podařilo se jí skočit 145cm, což je vyrovnaný oddílový rekord této kategorie!!! Ostatní výškařky ale také měly formu a Petra skončila na 4.místě. Nad překážkami na 100m se představily Kateřina Hobzová Emma Pieperová. Holkám se moc nedařilo a skončily na 9., respektive 10 místě s časy 19,18 a 19,93.

Další velká očekávání jsme měli od vytrvalců. Michla s Davidem Polákem běželi 800m. David si zde zlepšil osobní maximum na 2:41,85, ale na lepší než 9. místo to nestačilo. Michla ve svém běhu skončil na 2. místě s časem 2:33,06, ale v dalším běhu se ještě 2 kluci dostali před něj, takže 4. místo mu zavřelo brány k Olympiádě. Je to škoda, protože i když si zde výrazně zlepšil osobák, bylo vidět, že do závodu nedal 100%. Starší chlapci běželi 1500m. Na kvalifikační úspěch si mohl myslet Kuba Stádník. Jeho výsledný čas 4:45,13 je dobrý, ale opět stačil „jen“ na 3. místo. Stejný běh absolvoval i Martin Olšanský. Ten skončil 12. s časem 5:15,30.

Už to vypadalo, že nic lepšího než 3. místa nevybojujeme. Stejně na tom byla i Julie Bergmanová v hodu krikeťákem mladších žákyň. Po druhé sérii byla na 3. místě. Ale třetí, poslední pokus, se jí podařil. Hodila 40,63m a dostala se do čela pořadí. Zbylé 2 soupeřky se už nezlepšily, takže Julča byla první z našich, která se kvalifikovala.

Chvíli po tom, co Julča věděla, že pojede na Olympiádu, se na start na 800m mladších žákyň postavila Tereza Špačková. Ta závod rozeběhla odvážně odvážně. První kolo běžela na čele balíku závodnic. V průběhu do druhého kola zvýšila tempo a sama šla do trháku. Náskok na zbylé závodnice stále zvětšovala a vyhrála ve výborném čase 2:35,66. Ve druhém běhu na její čas sice jedna závodnice útočila, ale ke konci závodu jí došly síly a zaostala o vteřinu a půl za Terkou.

Takže nakonec jsme zástupce na Olympiádě měli. Byl to úspěch, protože z 8-mi členného družstva mladších žákyň byly 2 holky od nás.

(můžeš být první, kdo přidá komentář)
Stvořeno pro Firefox a Explorer v Plzni a Radotíně 2005-08 RSS 2.0